Gråsten

Gråsten er smukt beliggende ved Nybøl Nor og Flensborg Fjord samt omkranset af flotte skovområder. Skovene byder på mange dejlige naturoplevelser og landskabet er præget af dybe smeltevandsdale fra istiden. Der er flere smukke søer opkaldt efter Dronning Ingrid og prinsesserne samt Danmarks største karpedamme.  

Gråstener en aktiv handelsby med et godt og varieret udbud af forretninger og dagligvarebutikker i såvel bymidten som i Ulsnæs Centret. Der afholdes flere tilbagevendende arrangementer i løbet af året blandt andet ringridning, æblesejlads, oldtimerløbet og torvedagene.

Gråsten Slot og Slotshave er hovedattraktionen i området. Gråsten Slot blev opført som jagtslot i 1500-tallet. Efter en brand i 1603 blev slottet genopført og mod slutningen af 1600-tallet blev det ombygget i barokstil.

I 1757 brændte slottet så kun slotskirken stod tilbage. Det nuværende slot er fra 1759 og 1842 og er løbende blevet ombygget. Efter 1920 overtog staten slottet og overdrog det til kronprinseparret, den senere Kong Fredrik IX og Dronning Ingrid. I dag benyttes slottet stadig af den royale familie som sommerslot. Der er ingen adgang til selve slottet, men det er muligt at gå tur i den smukke slotshave samt at besøge slotskirken. Parade og vagtskiftehører til når den kongelige familie er på besøg.

Danmarks Nationalæble ’Gråsten æblet’ blev bragt til Gråsten af Grev Frederik Ahlefeldt den Yngre (1662–1708), som købte æbletræet på en rejse sydpå. I slotshavens gartneri blev træet plejet, passet og navngivet Gråsten Æbletræet. Fra moderplanten blev der klippet podekviste, som blev solgt og snart blev Gråsten æbletræet dyrket mange steder.